Johan van Oldenbarnevelt, vormgever van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Lezing door dr. Jan Niessen.

Deze Amersfoorter was één van de grootste staatsmannen die Nederland heeft gekend. De werklustige en intelligente Oldenbarnevelt trad na de moord op Willem van Oranje uit diens schaduw en werd de machtigste man van de opstandige Nederlandse gewesten. Hij werd tijdens zijn leven en nog lang erna zowel bewonderd als verguisd.
De markante Oldenbarnevelt leefde in een turbulente tijd. Het meer dan duizend jaar oude katholicisme, dat de wereld verklaarde en leefregels voorschreef, kreeg serieuze concurrentie: het humanisme en protestantisme kregen vaste voet aan de grond. Ons ministaatje ontworstelde zich aan de almachtig lijkende Habsburgers en ontwikkelde zich tot een zeevarende republiek die handelsondernemingen stichtte met tentakels die reikten tot in de verre uithoeken van de wereld.

Johan van Oldenbarnevelt was getuige van deze veranderingen, werd erin ondergedompeld, én gaf er vorm aan. Zo hield hij het land politiek bijeen (het poldermodel), zette het op de Europese kaart, bevorderde economische expansie, (VOC en droogmakerijen) en stimuleerde de ontwikkeling van de Nederlandse identiteit (geschiedschrijving, taal, godsdienst).
Geen wonder dat hij vijanden maakte. Na oneerlijk proces werd hij dit jaar vier honderd jaar geleden in Den Haag onthoofd.
In de pauze kan men het gelijknamige boek kopen en laten signeren: € 19,95 (alleen contant).

Datum: dinsdag 24 september

Locatie: , Torenlaantheater

Tijd: aanvang 15.00 uur. Zaal open en kaartverkoop: 14.30 uur

Kosten: prijs excl. koffie/thee: € 3,50 ASZ-leden, € 5,- niet- leden (alleen contant).