diamagazine 

Text Size

facebook Volg ons op Facebook
en blijf op de hoogte!

Lezing bijenPieter van Breugel geeft een unieke lezing over de wilde bij in Idea Bibliotheek Zeist.
In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen.
Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend.
Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag.

Van Breugel is auteur en fotograaf van het schitterende boek ‘Gasten van Bijenhotels’ en houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend een wonderlijke insectenwereld voortoveren, die u zal verleiden om de bijen in uw eigen omgeving meer en beter te gaan bekijken. Daarbij gaat het met name over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastig vallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen.

Datum: woensdag 26 juni.

Tijd: 20.00 uur – 21.30 uur.

Plaats: Bibliotheek Idea Zeist.

Kosten: € 5,-- / € 3,50 leden Idea
Gratis voor leden ASZ en/of samenwerkende natuur- en milieuorganisaties

Kaartverkoop: online: www.ideacultuur.nl en aan de zaal (indien voorradig).
Betalen aan de zaal kan uitsluitend per pin.