Heelal 3Door Prof Henny J.G.L.M. Lamers
Het Heelal zit vol met mysterieuze en fascinerende objecten. De spreker neemt ons mee op een reis de ruimte in, met prachtige opnamen o.a. van de Hubble Ruimte Telescoop. We beginnen bij de aarde, we passeren de maan en bezoeken de planeten. Op Mars laat een karretje ons zien hoe het er van dichtbij uit ziet. We zien een reusachtige wervelwind op Jupiter en vliegen door de ringen van Saturnus. Dan op weg naar de sterren. We zien nieuwe sterren geboren worden uit gaswolken en komen oude sterren tegen die in hun nadagen zijn. Grillige strukturen laten zien hoe sterren aan het eind van hun leven uit elkaar spatten. We vinden hun resten in de vorm van witte dwergen en heel regelmatig tikkende pulsars en een enkele keer als een zwart gat.
Nog verder weg komen we melkwegstelsels tegen: enorme draaikolken van miljarden sterren die in de vorm van spiralen om hun centrum draaien, met in het midden een zwart gat. We zien botsende melkwegstelsels en zwermen van duizenden melkwegstelsels bij elkaar. En verder weg? Dan naderen we de grens van wat we kunnen waarnemen, op een afstand van ruim tien miljarden lichtjaren.

Datum: donderdag 14 februari

Locatie: Bibliotheek Idea Zeist, Markt 1, Zeist

Tijd: 15.00 uur

Prijs: € 5,-/3,50 leden Idea / gratis voor leden van de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties en ASZ.

Kaartverkoop: www.ideacultuur.nl , en in de bibliotheek, aan de zaal (uitsluitend per pin).