diamagazine 

Text Size

facebook Volg ons op Facebook
en blijf op de hoogte!

Museum UtrechtOp vrijdag 11 januari om 13.00 uur kunt u een rondleiding volgen in het Centraal Museum in Utrecht.

Het Centraal Museum presenteert de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’. Voor deze tentoonstelling komt een topstuk van de 17e eeuwse kunstschilder Caravaggio voor het eerst naar Nederland. Het schilderij ‘De Graflegging’ heeft tot nu toe het Vaticaan nog nooit verlaten en is slechts gedurende 4 weken in het Centraal Museum te bewonderen.

Caravaggio was de eerste kunstenaar die voor zijn religieuze scènes echte mensen gebruikte om heiligen te verbeelden. Zo ook in ‘De Graflegging’. Daarnaast was hij een meester in het toepassen van licht-donker effecten. Zijn werk werd veelvuldig geïmiteerd door schilders uit heel Europa. Naast ‘De Graflegging’ is ook de ‘Mediterende Hieronymus’ uit het Monasteria de la Virgen de Montserrat te zien, een werk dat eveneens niet eerder in Nederland te zien is geweest.

De tentoonstelling richt zich tevens op de Utrechtse Caravaggisten : Gerard Honthorst, Hendrick ter Bruggen en Dick van Baburen en de effecten op hun werk van de reis naar Rome. Met 70 meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse schilders naast hun Europese collega’s zien. Van de geleende werken zijn er 46 nooit eerder in Nederland geweest. De bruiklenen komen van grote internationale musea zoals: Het Louvre, het Vaticaan, National Gallery of Art in Washington, en uit kerken in Rome.
Op 13 januari gaat het schilderij ‘De Graflegging’ weer terug naar Rome. We hebben voor u net op tijd een rondleiding kunnen reserveren.

 

Verzamelen:
We verzamelen om 12.45 uur in de hal van het Centraal Museum

Bereikbaarheid:
Vanuit Zeist en omgeving met bus of trein naar het Centraal Station in Utrecht. Daar neemt u bus 2 (richting het Museumkwartier) halte Centraal Museum - Agnietenstraat .

Kosten:
Toegangsprijs voor volwassenen is € 17,-, voor de Museumkaart geldt een toeslag van € 6,-. Voor de rondleiding betaalt u € 6,-, ter plekke te betalen.
Overige kosten zijn voor eigen rekening..

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden voor 10 januari bij Saskia van der Gouw, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030 691 56 79 . Bij aanmelding aangeven: naam en telefoonnummer.

Na afloop van de rondleiding gaan we met elkaar een kopje thee of koffie drinken in het restaurant van het museum.

De terugreis is op eigen gelegenheid.